
REGULATION TO AMEND THE SECURITIES REGULATION*

 
Securities Act  
(R.S.Q., c. V-1.1, s. 331.1, pars. (1), (2), (3), (6), (7), (8), (9), (11), (12), (13), (15), (25), 
(26), (27), (29) and (34); 2009, c. 25) 
 
 
1. Section 1.7 of the Securities Regulation is amended by replacing the words "to 
which the Act" with the words "to which the Securities Act (R.S.Q., c. V-1.1)". 
 
2. Sections 20, 24 and 25 of the Regulation are repealed. 
 
3. Title V of the Regulation, consisting of sections 190 to 252.1, is replaced by the 
following: 
 

"TITLE V  
"Dealers, advisers and investment fund managers 

 
"CHAPTER I 
"Conditions and effects of registration 

 
"190. An applicant for registration as a dealer, adviser, representative, investment 

fund manager, chief compliance officer or ultimate designated person shall include with his 
application for registration the fees prescribed by Chapter II of Title VI. 
 

"191. Registration is valid until it is revoked. It requires the annual payment of the 
fees prescribed by Chapter II of Title VI. 
 

"192. Registration as a dealer or as a representative of a dealer is not required for 
the following: 
 

(1) an issuer that limits its activities as a dealer to the distribution, under 
a prospectus exemption pursuant to section 41 of the Act, of securities of its own issue, 
provided that such distributions are only a secondary activity of the issuer; 
 

(2) a bank or an authorized foreign bank listed in Schedules I, II and III 
to the Bank Act (S.C. 1991, c. 46 [R.S.C. c. B-1.01]), the Caisse centrale Desjardins du 
Québec established under the Act respecting the Mouvement Desjardins (S.Q. 1989, c. 
113), a financial services cooperative within the meaning of the Act respecting financial 
services cooperatives (chapter C-67.3) or a société d'entraide économique or federation of 
sociétés d'entraide économique governed by the Act respecting the sociétés d'entraide 
économique (chapter S-25.1) to the extent that it distributes or sells securities pursuant to 
paragraphs (1) and (2) of section 41 of the Act; 
 

(3) a bank or an authorized foreign bank listed in Schedules I, II and III 
to the Bank Act (S.C. 1991, c. 46 [R.S.C. c. B-1.01]), the Caisse centrale Desjardins du 
Québec established under the Act respecting the Mouvement des caisses Desjardins (S.Q. 
1989, c. 113), a financial services cooperative within the meaning of the Act respecting 
financial services cooperatives (chapter C-67.3) or a trust company licensed under the Act 
respecting trust companies and savings companies (chapter S-29.01) to the extent that its 
activities as a dealer are solely to execute on an exchange or on the over-the-counter 
market, through a registered dealer, orders received without solicitation or advertisement; 
 

(4) a bank or an authorized foreign bank listed in Schedules I, II and III 
to the Bank Act (S.C. 1991, c. 46 [R.S.C. c. B-1.01]) or a trust company licensed under the 
Act respecting trust companies and savings companies (chapter S-29.01), to the extent that 
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it transacts bonds on its premises in response to unsolicited orders, by buying or selling and 
carrying out the order for its own account with a registered dealer. 
 

"193. A mutual fund or scholarship plan dealer must, while registered, maintain 
liability insurance that is consistent with the requirements in section 194. It must also 
ensure that every representative acting on its behalf without being an employee carries 
liability insurance that is consistent with the requirements in section 195. 
 

"194. The liability insurance contract of a mutual fund or scholarship plan dealer 
must satisfy the following requirements: 
 

(1) The coverage amount must not be less than $500,000 per claim and, 
for each 12-month period, not less than the following amounts:  

 
(a) $1,000,000 for a dealer having 3 representatives or less acting 

on its behalf; 
 
(b) $2,000,000 for a dealer having more than 3 representatives 

acting on its behalf; 
 
(2) The insurance contract may stipulate a deductible not exceeding the 

following amounts: 
 

(a) $10,000 for a dealer having 3 representatives or less acting on 
its behalf; 

 
(b) $25,000 for a dealer having more than 3 representatives acting 

on its behalf; 
 
(3) The insurance contract must also contain provisions to the following 

effect: 
 

(a) that the coverage will extend to the liability arising from the 
fault, errors, negligence, or omissions committed in the pursuit of the dealer's activities and 
from the fault, errors, negligence, or omissions committed by its mandataries, its employees 
or the trainees of its representatives, in the performance of their duties, regardless of 
whether or not such persons are still so engaged on the date of the claim; 

 
(b) that the coverage provided in respect of the activities of the 

dealer for the period during which the contract is in effect will continue to apply beyond the 
insurance period provided for in the contract in respect of the activities contemplated by 
such coverage for a further term of five years from the time the dealer's registration was 
cancelled or suspended; 

 
(c) that the time within which an insurer must notify the 

Authority of its intention not to renew the contract or to cancel the contract is 30 days prior 
to the date of non-renewal or cancellation; 

 
(d) that the insurer must notify the Authority upon receiving 

notice of non-renewal or cancellation of the insurance contract; 
 
(e) that the insurer must notify the Authority of the receipt of any 

claim, regardless of whether or not the insurer decides to honour the claim. 
 

The deductible amount stipulated in the insurance contract may 
nevertheless be greater than the amount set out in subparagraphs (a) and (b) of 
subparagraph (2) of the first paragraph, provided that the insured maintains at all times 
liquid assets at least equal to the amount stipulated in the contract. “Liquid assets” means 
the total of cash and securities immediately convertible into cash. 
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"195. The insurance contract covering the professional liability of a representative 
acting on behalf of, but not employed by, a dealer contemplated in section 194, must 
provide for the following: 
 

(1) a minimum coverage amount of $500,000 per claim and $1,000,000 
per year; 

 
(2) no deductible amount stipulated in the contract may exceed $10,000; 
 
(3) express stipulations to the effect that: 
 

(a) coverage is provided for liability arising from the fault, errors, 
negligence, or omissions committed by the representative in pursuing activities as a 
representative, or arising from the fault, errors, negligence, or omissions committed by the 
representative’s mandataries, employees or trainees in the performance of their duties, 
regardless of whether or not such persons are still so engaged on the date of the claim; 

 
(b) the coverage provided in respect of the activities of the 

representative during the period for which the contract is in effect extends beyond the 
period of insurance provided for therein for a further term of 5 years from the date the 
representative ceases to pursue activities, regardless of whether or not he is still alive; 

 
(c) the insurer must notify the Authority of its intention not to 

renew the contract or to cancel the contract 30 days prior to the date of non-renewal or 
cancellation; 

 
(d) the insurer must notify the Authority upon receiving notice of 

non-renewal or cancellation of the insurance contract; 
 
(e) the insurer must notify the Authority of the receipt of any 

claim, regardless of whether or not the insurer decides to honour the claim. 
 

"196. An investment dealer and, where applicable, an exempt market dealer and a 
restricted dealer, must participate in a contingency fund deemed acceptable to the 
Authority.  
 

 
"CHAPTER II 
"TRANSACTIONS INTENDED TO FIX OR STABILIZE THE MARKET PRICE 

OF A SECURITY 

"197. Any transaction intended to fix or stabilize the market price of a security is 
prohibited except where it is made by the firm underwriter from the time of the receipt for 
the prospectus in its final form to the end of the distribution or by the firm purchaser during 
a secondary distribution for the sole purpose of facilitating the distribution or the secondary 
distribution, and in accordance with the following conditions: 
 

(1) the transaction is made at a market price that is not higher than the 
bid price of the securities that are the object of the distribution or of the secondary 
distribution; 

 
(2) the transaction is made only for the purpose of preventing or 

delaying a decline in the open market price of a security; 
 
(3) the dealer who effects the transaction does not have priority over 

another person who wishes to buy at the same price; 
 
(4) the transaction is not made on a security being distributed during a 

distribution or a secondary distribution made through the facilities of a recognized 
securities exchange. 
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"198. The requirements of section 198 do not apply in the case of transactions 
made on the floor of an exchange recognized by the Authority in accordance with the 
operating rules of that exchange by a specialist acting within the scope of his function. 

"199. Any transaction intended to fix or stabilize the market price of the securities 
proposed in exchange is prohibited during a take-over bid by way of exchange." 
 
4. Form 2 of the Regulation is repealed. 
 
5. This Regulation comes into force on September 28, 2009. 
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