
REGULATION TO AMEND REGULATION 51-102 RESPECTING CONTINUOUS 
DISCLOSURE OBLIGATIONS 
 
 
Securities Act 
(R.S.Q., c. V-1.1, s. 331.1, par. (1), (3), (8), (20) and (34); 2006, c. 50) 
 
 
1. Section 1.1 of Regulation 51-102 respecting Continuous Disclosure Obligations is 
amended, in paragraph (1), by:  
 
 (1) replacing, in the definition of “approved rating organization”, the words 
“Dominion Bond Rating Service Limited” with the words “DBRS Limited”; 
 
 (2) replacing, in the definition of “venture issuer”, the words “the market known 
as OFEX” with the words “the PLUS markets operated by PLUS Markets Group plc”; 
 
 (3) deleting the definition of “investment fund”; 

 (4) deleting the definition of “non-redeemable investment fund”. 

2. Section 4.10 of the Regulation is amended, in subparagraph (a) of paragraph (2), by 
replacing subparagraph (ii) with the following subparagraph: 
 
 “(ii) if the reporting issuer did not file a document referred to in subparagraph (i), 
or the document does not include the financial statements for the reverse takeover acquirer 
that would be required to be included in a prospectus, the financial statements prescribed 
under securities legislation and described in the form of prospectus that the reverse 
takeover acquirer was eligible to use prior to the reverse takeover for a distribution of 
securities in the jurisdiction;”. 
 
3. Form 51-102F2, Annual Information Form, of the Regulation is amended by:  
 
 (1) in item 10.2: 
 
  (a) replacing paragraph (1) with the following paragraph: 
 
   “(1) If a director or executive officer of your company is, as at the 
date of the AIF, or was within 10 years before the date of the AIF, a director, chief 
executive officer or chief financial officer of any company (including your company), that:  
 
    (a) was subject to an order that was issued while the 
director or executive officer was acting in the capacity as director, chief executive officer or 
chief financial officer, or 
 
    (b) was subject to an order that was issued after the 
director or executive officer ceased to be a director, chief executive officer or chief 
financial officer and which resulted from an event that occurred while that person was 
acting in the capacity as director, chief executive officer or chief financial officer,  
 
   state the fact and describe the basis on which the order was made and 
whether the order is still in effect. 
 
   (1.1) For the purposes of subsection (1), “order” means 
 
    (a) a cease trade order; 
 
    (b) an order similar to a cease trade order; or 
 
    (c) an order that denied the relevant company access to 
any exemption under securities legislation, 
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    that was in effect for a period of more than 30 consecutive 
days. 
 
   (1.2) If a director or executive officer of your company, or a 
shareholder holding a sufficient number of securities of your company to affect materially 
the control of your company 
 
    (a) is, as at the date of the AIF, or has been within the 10 
years before the date of the AIF, a director or executive officer of any company (including 
your company) that, while that person was acting in that capacity, or within a year of that 
person ceasing to act in that capacity, became bankrupt, made a proposal under any 
legislation relating to bankruptcy or insolvency or was subject to or instituted any 
proceedings, arrangement or compromise with creditors or had a receiver, receiver manager 
or trustee appointed to hold its assets, state the fact; or 
 
    (b) has, within the 10 years before the date of the AIF, 
become bankrupt, made a proposal under any legislation relating to bankruptcy or 
insolvency, or become subject to or instituted any proceedings, arrangement or compromise 
with creditors, or had a receiver, receiver manager or trustee appointed to hold the assets of 
the director, executive officer or shareholder, state the fact.”; 
 
  (b) adding, in Instruction (i), “, (1.2)” after “subsections (1)”, wherever 
it appears; 
 
  (c) replacing Instruction (ii) with the following instruction: 
 
   “(ii) A management cease trade order which applies to directors or 
executive officers of a company is an “order” for the purposes of paragraph 10.2(1)(a) and 
must be disclosed, whether or not the director, chief executive officer or chief financial 
officer was named in the order.”; 
 
  (d) adding the following instruction after Instruction (iii) : 
 
   “(iv) The disclosure in paragraph 10.2(1)(a) only applies if the 
director or executive officer was a director, chief executive officer or chief financial officer 
when the order was issued against the company. You do not have to provide disclosure if 
the director or executive officer became a director, chief executive officer or chief financial 
officer after the order was issued.”; 
 
 (2) replacing item 18.1 with the following item: 
 
  “18.1 Additional Disclosure 
 
   For companies that are not required to send a Form 51-102F5 to any 
of their securityholders, disclose the information required under Items 6 to 10, 12 and 13 of 
Form 51-102F5, as modified below, if applicable: 
 
Form 51-102F5 Reference Modification

Item 6 - Voting Securities 
and Principal Holders of 
Voting Securities 

Include the disclosure specified in section 6.1 without regard 
to the phrase “entitled to be voted at the meeting”.  Do not 
include the disclosure specified in sections 6.2, 6.3 and 6.4.  
Include the disclosure specified in section 6.5. 

Item 7 – Election of 
Directors 

Disregard the preamble of section 7.1.  Include the 
disclosure specified in section 7.1 without regard to the word 
“proposed” throughout.  Do not include the disclosure 
specified in section 7.3. 

Item 8 – Executive Disregard the preamble and paragraphs (a), (b) and (c) of 
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Form 51-102F5 Reference Modification

Compensation Item 8. A company that does not send a management 
information circular to its securityholders must provide the 
disclosure required by Form 51-102F6.  

Item 9 – Securities 
Authorized for Issuance 
under Equity Compensation 
Plans 

Disregard subsection 9.1(1). 

Item 10 – Indebtedness of 
Directors and Executive 
Officers 

Include the disclosure specified throughout; however, 
replace the phrase “date of the information circular” with 
“date of the AIF” throughout. Disregard paragraph 10.3(a). 

Item 12 – Appointment of 
Auditor 

Name the auditor.  If the auditor was first appointed within 
the last five years, state the date when the auditor was first 
appointed.”. 
 

 
4. Form 51-102F5, Information Circular, of the Regulation is amended by:  
 
 (1) replacing item 7.2 with the following item: 
 
  “7.2 If a proposed director 
 
   (a) is, as at the date of the information circular, or has been, 
within 10 years before the date of the information circular, a director, chief executive 
officer or chief financial officer of any company (including the company in respect of 
which the information circular is being prepared) that,  
 
    (i) was subject to an order that was issued while the 
proposed director was acting in the capacity as director, chief executive officer or chief 
financial officer; or 
 
    (ii) was subject to an order that was issued after the 
proposed director ceased to be a director, chief executive officer or chief financial officer 
and which resulted from an event that occurred while that person was acting in the capacity 
as director, chief executive officer or chief financial officer,  
 
    state the fact and describe the basis on which the order was 
made and whether the order is still in effect; or 
 
   (b) is, as at the date of the information circular, or has been 
within 10 years before the date of the information circular, a director or executive officer of 
any company (including the company in respect of which the information circular is being 
prepared) that, while that person was acting in that capacity, or within a year of that person 
ceasing to act in that capacity, became bankrupt, made a proposal under any legislation 
relating to bankruptcy or insolvency or was subject to or instituted any proceedings, 
arrangement or compromise with creditors or had a receiver, receiver manager or trustee 
appointed to hold its assets, state the fact; or 
 
   (c) has, within the 10 years before the date of the information 
circular, become bankrupt, made a proposal under any legislation relating to bankruptcy or 
insolvency, or become subject to or instituted any proceedings, arrangement or compromise 
with creditors, or had a receiver, receiver manager or trustee appointed to hold the assets of 
the proposed director, state the fact.”; 
 
 (2) replacing Instruction (ii) after item 7.2.2 with the following instruction: 
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  “(ii) A management cease trade order which applies to directors or 
executive officers of a company is an “order” for the purposes of paragraph 7.2(a)(i) and 
must be disclosed, whether or not the proposed director was named in the order.”; 
 
 (3) adding the following after Instruction (iii) of item 7.2.2: 
 
  “(iv) The disclosure in paragraph 7.2(a)(i) only applies if the proposed 
director was a director, chief executive officer or chief financial officer when the order was 
issued against the company. You do not have to provide disclosure if the proposed director 
became a director, chief executive officer or chief financial officer after the order was 
issued. 
 
  7.2.3  For the purposes of subsection 7.2(a), “order” means 
 
   (a) a cease trade order; 
 
   (b) an order similar to a cease trade order; or 
 
   (c) an order that denied the relevant company access to any 
exemption under securities legislation, 
 
   that was in effect for a period of more than 30 consecutive days.”; 
 
 (4) replacing the second paragraph of item 14.2 with the following paragraph: 
 
  “The disclosure must be the disclosure (including financial statements) 
prescribed under securities legislation and described in the form of prospectus that the 
entity would be eligible to use immediately prior to the sending and filing of the 
information circular in respect of the significant acquisition or restructuring transaction, for 
a distribution of securities in the jurisdiction.”. 
 
5. This Regulation comes into force on December 31, 2007. 
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