
REGULATION TO AMEND REGULATION 44-101 RESPECTING SHORT FORM 
PROSPECTUS DISTRIBUTIONS 
 
 
Securities Act 
(R.S.Q., c. V-1.1, s. 331.1, par. (1), (4.1), (6), (8), (11) and (34)) 
 
 
1. Section 4.1 of Regulation 44-101 respecting Short Form Prospectus Distributions is 
amended by inserting, after subparagraph (vi) of paragraph (a), the following: 

 “(vii) a copy of any term sheet required to be filed under subsection 13.5(1) of 
Regulation 41-101 respecting General Prospectus Requirements and a copy of any term 
sheet required to be filed under subsection 7.5(1) of this Regulation that has not previously 
been filed; and”. 

2. Section 4.2 of the Regulation is amended by adding, after subparagraph (xi) of 
paragraph (a), the following: 

 “(xii) a copy of any term sheet required to be filed under subsection 13.5(1) of 
Regulation 41-101 respecting General Prospectus Requirements that has not previously 
been filed; and”. 

3. The Regulation is amended by replacing sections 7.1 and 7.2 with the following: 

 “7.1. Definitions and Interpretations 
 
 (1) In this Part: 
 
  “bought deal agreement” means an agreement among an issuer and an 
underwriter or underwriters  
 
  (a) in which the underwriter has, or underwriters have, agreed to 
purchase all securities offered in a distribution under a short form prospectus of the issuer 
on a firm commitment basis, other than securities issuable on the exercise of an over-
allotment option, and 
 
  (b) that does not have a market-out clause; and 
 
  “market-out clause” means a provision in an agreement which permits an 
underwriter to terminate its commitment, or underwriters to terminate their commitment, to 
purchase securities in the event that the securities cannot be marketed profitably due to 
market conditions. 
 
 (2) In this Part, a reference to “amend” includes “amend and restate”. 
 
 “7.2. Solicitations of Expressions of Interest 
 
  The prospectus requirement does not apply to solicitations of expressions of 
interest before the issuance of a receipt for a preliminary short form prospectus for 
securities to be qualified for distribution under a short form prospectus in accordance with 
this Regulation, if 
 
  (a) before any solicitations of expressions of interest, the issuer has 
entered into a bought deal agreement with an underwriter or underwriters,   
 
  (b) the bought deal agreement has fixed the terms of the distribution, 
including the number and type of securities and the price per security, and requires that the 
issuer file a preliminary short form prospectus for the securities and obtain from the 
regulator or, in Québec, the securities regulatory authority a receipt, dated as of a date that 
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is not more than four business days after the date that the bought deal agreement is entered 
into, for the preliminary short form prospectus,   
 
  (c) the issuer files a preliminary short form prospectus for the securities 
in accordance with this Regulation within four business days after the date that the bought 
deal agreement is entered into and obtains from the regulator or, in Québec, the securities 
regulatory authority a receipt, dated as of a date that is not more than four business days 
after the date the bought deal agreement is entered into, for the preliminary short form 
prospectus, 
 
  (d) before any solicitations of expressions of interest, the issuer has 
issued and filed a news release announcing the bought deal agreement immediately upon 
entering into the agreement, 
 
  (e) upon issuance of a receipt for the preliminary short form prospectus, 
a copy of the preliminary short form prospectus is sent to each person who has expressed an 
interest in acquiring the securities, and 
 
  (f) except as provided in paragraph (a), no agreement of purchase and 
sale for the securities is entered into until the short form prospectus has been filed and a 
receipt obtained.”. 

 
4. The Regulation is amended by adding, after section 7.2, the following: 
 
 “7.3. Solicitations of Expressions of Interest – Over-allotment Options  
 
  The prospectus requirement does not apply to solicitations of expressions of 
interest before the issuance of a receipt for a preliminary short form prospectus for 
securities to be issued pursuant to an over-allotment option that are qualified for 
distribution under a short form prospectus in accordance with this Regulation, if 
 
  (a) before any solicitations of expressions of interest, the issuer has 
entered into a bought deal agreement with an underwriter or underwriters, 
 
  (b) the bought deal agreement has fixed the terms of the distribution, 
including the number and type of securities and the price per security, and requires that the 
issuer file a preliminary short form prospectus for the securities and obtain from the 
regulator or, in Québec, the securities regulatory authority a receipt, dated as of a date that 
is not more than four business days after the date that the bought deal agreement is entered 
into, for the preliminary short form prospectus, 
 
  (c) the issuer files a preliminary short form prospectus for the securities 
in accordance with this Regulation within four business days after the date that the bought 
deal agreement is entered into and obtains from the regulator or, in Québec, the securities 
regulatory authority a receipt, dated as of a date that is not more than four business days 
after the date the bought deal agreement is entered into, for the preliminary short form 
prospectus, 
 
  (d) before any solicitations of expressions of interest, the issuer has 
issued and filed a news release announcing the bought deal agreement immediately upon 
entering into the agreement, 
 
  (e) upon issuance of a receipt for the preliminary short form prospectus, 
a copy of the preliminary short form prospectus is sent to each person who has expressed an 
interest in acquiring the securities, and 
 
  (f) except as provided in paragraph (a), no agreement of purchase and 
sale for the securities is entered into until the short form prospectus has been filed and a 
receipt obtained. 
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 “7.4. Amendment to Bought Deal Agreement 
 
 (1) Subject to subsections (2), (3), (4) and (5), an issuer and other parties must 
not amend a bought deal agreement referred to in paragraphs 7.2(a) and 7.3(a). 
 
 (2) An issuer and all parties to a bought deal agreement referred to in paragraphs 
7.2(a) and 7.3(a) must not amend the agreement to increase the number of securities to be 
purchased by the underwriter or underwriters, unless 
 
   (a) the number of additional securities does not in the aggregate exceed 
●% of the total of the base offering contemplated by the original agreement plus any 
securities that would be acquired upon exercise of an over-allotment option, 
 
   (b) the amended agreement is with the same underwriter or underwriters 
as the original agreement or additional underwriters have been added in the circumstances 
to which paragraphs (3)(a) to (d) apply, 
 
   (c) the amended agreement is otherwise on the same terms as the original 
agreement, including the price per security, 
 
   (d) the increase in the number of securities is not the culmination of a 
formal or informal plan to offer a larger number of securities under the short form 
prospectus devised before the execution of the original agreement, 
 
   (e) the issuer files a preliminary short form prospectus for the increased 
number of securities in accordance with this Regulation within four business days after the 
date that the original agreement is entered into and obtains from the regulator or, in 
Québec, the securities regulatory authority a receipt, dated as of a date that is not more than 
four business days after the date the original agreement is entered into, for the preliminary 
short form prospectus,  
 
   (f) the issuer has issued and filed a news release announcing the 
amendment to the original agreement immediately upon entering into the amendment,  
 
   (g) only one amendment is made to the original agreement to increase 
the number of securities to be purchased by the underwriter or underwriters; and 
 
   (h) the conditions in sections 7.2 and 7.3, if applicable, are complied 
with. 
 
 (3) An issuer and all parties to a bought deal agreement referred to in paragraphs 
7.2(a) and 7.3(a) must not amend the agreement to add additional underwriters and to 
specify the number of securities to be purchased by the additional underwriters on a several 
basis, unless 
 
   (a) the addition of an underwriter is not the culmination of a formal or 
informal plan to add that underwriter devised before the execution of the original 
agreement, 
 
  (b) the aggregate number of securities to be purchased by the 
underwriters remains the same or have increased in circumstances in which paragraphs 
(2)(a) to (f) apply, 
 
  (c) the amended agreement is otherwise on the same terms as the original 
agreement, and 
 
  (d) the conditions in sections 7.2 and 7.3, if applicable, are complied 
with. 
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 (4) An issuer and all parties to a bought deal agreement referred to in paragraphs 
7.2(a) and 7.3(a) must not amend the agreement in order to add additional representations, 
warranties, indemnities and conditions, unless 
 
   (a) the amended agreement is otherwise on the same terms as the original 
agreement, and 
 
  (b) the conditions in sections 7.2 and 7.3 and paragraphs (2)(a) to (i) and 
(3)(a) to (d), to the extent applicable, are complied with. 
 
 (5) An issuer and all parties to a bought deal agreement referred to in paragraphs 
7.2(a) and 7.3(a) must not terminate it unless the parties decide not to proceed with the 
prospectus offering. 
 
 “7.5. Term Sheets after Announcement of Bought Deal but before the Receipt 
of a Preliminary Short Form Prospectus 
 
 (1) An investment dealer that provides a term sheet to a permitted institutional 
investor before the issuance of a receipt for a preliminary short form prospectus is exempt 
from the prospectus requirement if 
 
  (a) the term sheet complies with subsections (2) to (8); 
 
  (b) the issuer is relying on the exemption in section 7.2 or section 7.3 and 
has complied with paragraphs (a), (b) and (d) of section 7.2 or section 7.3, as applicable;  
 
  (c) the disclosure in the term sheet is fair, true and plain; 
 
  (d) other than contact information for the investment dealer distributing 
the term sheet, all information in the term sheet concerning the securities is disclosed in 
 
   (i) the news release described in paragraph 7.2(d) or 7.3(d), or  
 
    (ii) a document referred to in subsection 11.1(1) of Form 44-
101F1 that the issuer has filed; 
 
  (e) the term sheet is approved in writing by the issuer and the 
underwriters and filed before it is provided; 
 
  (f) the term sheet is provided in the local jurisdiction only if the  
preliminary short form prospectus will be filed in the jurisdiction; and 
 
  (g) upon issuance of a receipt for the preliminary short form prospectus, 
a copy of the preliminary short form prospectus is sent to each permitted institutional 
investor that received the term sheet. 
 
 (2) A term sheet provided under subsection (1) must be dated and state the 
following, on the first page, with the bracketed information completed: 
 
  “A preliminary short form prospectus containing important information 
relating to the securities described in this [term sheet] has not yet been filed with the 
securities regulatory authority(ies) in [each of/certain of the provinces/provinces and 
territories of Canada].  A copy of the preliminary short form prospectus and any 
amendment to the preliminary short form prospectus is required to be delivered to any 
permitted institutional investor that receives this [term sheet]. 
 
  “There will not be any sale or any acceptance of an offer to buy the 
securities until a receipt for the final short form prospectus has been issued. 
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  “This [term sheet] does not provide full disclosure of all material facts 
relating to the securities offered. Investors should read the subsequent preliminary short 
form prospectus, any amendment to the preliminary short form prospectus, the final short 
form prospectus and any amendment to the final short form prospectus for disclosure of 
those facts, especially risk factors relating to the securities offered, before making an 
investment decision.”. 
 
 (3) If a term sheet is provided before the issuance of a receipt for a preliminary 
short form prospectus under subsection (1), the issuer must  
 
  (a) include the term sheet in its preliminary short form prospectus and its 
final short form prospectus or incorporate by reference the term sheet into its preliminary 
short form prospectus and its final short form prospectus in the manner contemplated by 
subsection 11.6(1) of Form 44-101F1, and 
 
  (b) indicate that the term sheet is not part of the preliminary short form 
prospectus or the final short form prospectus to the extent that the term sheet’s contents 
have been modified or superseded by a statement contained in the preliminary short form 
prospectus or the final short form prospectus and, if a statement in the term sheet has been 
modified or superseded, disclose how the statement in the term sheet has been modified or 
superseded by the statement in the preliminary short form prospectus or the final short form 
prospectus.  
 
 (4) If a term sheet is provided before the issuance of a receipt for a preliminary 
short form prospectus under subsection (1) but the issuer does not include the term sheet in 
its preliminary short form prospectus and its final short form prospectus or incorporate by 
reference the term sheet into its preliminary short form prospectus and its final short form 
prospectus in the manner contemplated by subsection 11.6(1) of Form 44-101F1, the term 
sheet is deemed for purposes of securities legislation to be incorporated into the issuer’s 
final short form prospectus as of the date of the final short form prospectus to the extent not 
otherwise expressly modified or superseded by a statement contained in the final short form 
prospectus. 
 
 (5) If the preliminary short form prospectus modifies a statement of a material 
fact that appeared in a term sheet provided before the issuance of a receipt for the 
preliminary short form prospectus under subsection (1), the issuer must prepare a revised 
term sheet that highlights the modified statement and the relevant investment dealer must 
deliver with the preliminary short form prospectus a copy of the revised term sheet to each 
permitted institutional investor that received the original term sheet. 
 
 (6) Any revised term sheet provided with the preliminary short form prospectus 
under subsection (5) must comply with section 13.5 of Regulation 41-101 respecting 
General Prospectus Requirements. 
 
 (7) If the final short form prospectus, or any amendment to the final short form 
prospectus, modifies a statement of a material fact that appeared in a term sheet provided 
before the issuance of a receipt for the preliminary short form prospectus under subsection 
(1), the issuer must prepare a revised term sheet that highlights the modified statement and 
the relevant investment dealer must deliver with the final short form prospectus, or any 
amendment, a copy of the revised term sheet to each purchaser of securities distributed 
under the final short form prospectus, or any amendment, that received the original term 
sheet. 
 
 (8) Any revised term sheet provided with the final short form prospectus, or any 
amendment, under subsection (7) must comply with section 13.6 of Regulation 41-101 
respecting General Prospectus Requirements.”. 
 
5. Form 44-101F1 of the Regulation is amended: 
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 (1) by replacing, in the reference provided under paragraph (a) of item 5.1, 
“[its/their] assessment of the state of the financial markets” with “[describe any “market 
out”, “disaster out”, “material change out” or similar provision]”; 

 (2) by adding, after item 11.5, the following: 

  “11.6. Term Sheets Incorporated by Reference 
 
  (1) If a term sheet is provided to a permitted institutional investor before 
the issuance of a receipt for a preliminary short form prospectus under subsection 7.5(1) of 
the Regulation, the issuer must 
 
    (a) include the term sheet in the preliminary short form 
prospectus and the final short form prospectus or incorporate the term sheet by reference 
into the preliminary short form prospectus and the final short form prospectus; and 
 
    (b) indicate that the term sheet is not part of the final short form 
prospectus to the extent that the term sheet’s contents have been modified or superseded by 
a statement contained in the preliminary short form prospectus or the final short form 
prospectus and, if a statement in the term sheet has been modified or superseded, disclose 
how the statement in the term sheet has been modified or superseded by the statement in the 
preliminary short form prospectus or the final short form prospectus, as applicable. 
 
  (2) If a term sheet is provided during the waiting period under subsection 
13.5(1) of Regulation 41-101 respecting General Prospectus Requirements, the issuer must 
 
    (a) include the term sheet in the final short form prospectus or 
incorporate the term sheet by reference into the final short form prospectus, by means of a 
statement in the final short form prospectus to that effect; and 
 
    (b) indicate that the term sheet is not part of the final short form 
prospectus to the extent that the term sheet’s contents have been modified or superseded by 
a statement contained in the final short form prospectus and, if a statement in the term sheet 
has been modified or superseded, disclose how the statement in the term sheet has been 
modified or superseded by the statement in the final short form prospectus. 
 
  (3) State that any term sheet provided under subsection 13.6(1) of 
Regulation 41-101 respecting General Prospectus Requirements to a potential purchaser 
after the date of the final short form prospectus and before the termination of the 
distribution is deemed to be incorporated into the final short form prospectus. 
 
  GUIDANCE 
 
   A term sheet does not, as a matter of law, amend a preliminary short 
form prospectus, any amendment to a preliminary short form prospectus, a final short form 
prospectus or any amendment to a final short form prospectus.”. 
 
6. This Regulation comes into force on (indicate the date of coming into force of this 
Regulation). 
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