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chapter D-9.2, r. X  

REGULATION RESPECTING THE COMPULSORY PROFESSIONAL 
DEVELOPMENT OF MORTGAGE BROKERS  

Act respecting the distribution of financial products and services 
(chapter D-9.2, s. 202.1, par. (2)) 

CHAPTER I  
SCOPE, PURPOSE AND INTERPRETATION 

1. This Regulation applies to mortgage brokers. 

M.O. 2020-01, s. 1. 

2.  The purpose of professional development activities is to enable mortgage brokers 
to acquire, maintain, update, improve and expand knowledge, skills and abilities 
associated with the subjects referred to in Division I of Chapter II. 

M.O. 2020-01, s. 2. 

3.  In this Regulation: 

“PDU” means a professional development unit consisting of one hour of 
professional development activity recognized by the Authority; 

“reference period” means any 24-month period beginning on 1 May of an even-
numbered year; 

“responsible officer” means the responsible officer of a firm or an independent 
partnership registered in the sector of mortgage brokerage or, in the case of an 
independent representative registered in this sector, the representative himself, in 
accordance with the Regulation respecting the registration of firms, representatives and 
independent partnerships (chapter D-9.2, r. 15); 

“trainer” means a natural person who acts as an instructor, speaker or facilitator 
and provides a training activity. 

M.O. 2020-01, s. 3. 
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CHAPTER II 
TRAINING 

DIVISION I 
TRAINING PERIOD, FREQUENCY AND CONTENT  

4. A mortgage broker must, for any reference period, take part in professional 
development activities recognized by the Authority and accumulate at least 24 PDUs as 
follows: 

(1)  21 PDUs related to training activities included among the following subjects: 

(a) the legislative and regulatory framework for the pursuit of activities 
as a mortgage broker; 

(b) ethics, professional conduct and professional practice of mortgage 
brokers; 

(c) keeping of records and registers; 

(d) developments in the mortgage market; 

(e) financing products secured by immovable hypothec or the 
underwriting standards for such products;  

(f) mortgage brokerage; 

(g) personal and business accounting;  

(h) individual and business credit;  

(i) mortgage insurance; 

(j) risk management; 

(k) prevention of fraud or money laundering; 

(l) new technologies associated with mortgage brokerage, financial 
services or financial technologies; 

(m) firm start-up and management; 

(n) management of human, material, information or financial resources. 

(2) 3 PDUs related to training activities pertaining to compliance with standards, 
ethics and professional conduct or professional practice pertaining to the pursuit of 
mortgage brokerage activities. 

M.O. 2020-01, s. 4. 
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5. A mortgage broker who acts as a responsible officer must, for any reference 
period, in addition to complying with section 4 of this Regulation, take part in professional 
development activities recognized by the Authority and accumulate at least 6 PDUs 
related to training activities included among the following subjects: 

(1) compliance with standards; 

(2) ethics and professional conduct or professional practice; 

(3) keeping of records and registers;  

(4) risk management;  

(5) prevention of fraud or money laundering; 

(6) firm start-up and management.  

M.O. 2020-01, s. 5. 

DIVISION II   
VARIATIONS IN THE TRAINING REQUIREMENT AND EXEMPTIONS 

6. A mortgage broker who is issued a certificate by the Authority during a reference 
period that has already begun must accumulate, according to the apportionment in 
section 4, a number of PDUs equal to the proportion that the number of full months for 
which the certificate is held is to a reference period. In computing such proportion, the 
number of PDUs will be rounded up to the nearest unit. 

M.O. 2020-01, s. 6. 

7. For purposes of section 5 of this Regulation, a mortgage broker who becomes a 
responsible officer during a reference period that has already begun must accumulate a 
number of PDUs equal to the proportion that the number of full months for which he acts 
in such capacity or is registered in such sector is to a reference period. In computing such 
proportion, the number of PDUs will be rounded up to the nearest unit. 

M.O. 2020-01, s. 7. 

8. A mortgage broker who is issued a certificate by the Authority for the first time will 
be exempted from complying with the professional development requirements with 
respect to the PDUs referred to in paragraph 1 of section 4 for a period of 12 months from 
the date of issuance of the certificate.  

After this period, in respect of the PDUs listed in paragraph 1 of section 4, he must 
accumulate a number of PDUs equal to the proportion that the number of full months not 
elapsed during the reference period then in progress is to a reference period. In 
computing such proportion, the number of PDUs will be rounded up to the nearest unit. 

M.O. 2020-01, s. 8. 
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9. A mortgage broker will be exempted from his professional development obligations 
set out in section 4 if he is absent or on leave during a period of at least 4 consecutive 
weeks owing, in particular, to sickness or an accident or for family or parental reasons. 
For purposes of this section, the causes and terms of an absence or leave will be those 
set out in Divisions V.0.1 and V.1 of Chapter IV of the Act respecting labour standards 
(chapter N-1.1). 

A mortgage broker may obtain an exemption in accordance with the first paragraph 
if he submits a written application to the Authority setting out the reasons for the 
exemption, together with an explanatory document or medical certificate in support of the 
alleged situation. 

Before refusing an application for an exemption, in whole or in part, the Authority 
must give the mortgage broker written notice of his right to submit written observations 
within the time limit indicated by it.  

M.O. 2020-01, s. 9. 

10. The mortgage broker must notify the Authority in writing as soon as the situation 
giving rise to the exemption ceases to exist. He must then comply with the requirements 
set out in this Regulation and accumulate a number of PDUs equal to the proportion that 
the number of full months, elapsed or not, during which he was not exempted from the 
requirements during a reference period is to that reference period. In computing such 
proportion, the number of PDUs will be rounded up to the nearest unit. 

The mortgage broker must accumulate the PDUs referred to in paragraph 2 of 
section 4, even if the proportionate number of PDUs referred to in the first paragraph is 
lower than the number specified in paragraph 2 of section 4. 

M.O. 2020-01, s. 10. 

11. A mortgage broker whose certificate has been suspended or includes conditions 
or restrictions will not be exempted from the requirements set out in this Regulation.  

However, a mortgage broker whose certificate has been suspended for a period of 
more than one year will be exempted from these requirements for the portion of the period 
that exceeds one year. 

M.O. 2020-01, s. 11 

DIVISION III  
ACCUMULATION AND CARRY OVER OF PDUS 

12. A mortgage broker who acts as a trainer for a professional development activity 
recognized by the Authority will be entitled, only once for the activity, to twice the number 
of PDUs awarded for the activity. 

M.O. 2020-01, s. 12. 
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13. A mortgage broker may not accumulate the PDUs attributable to a given training 
activity more than once within the same reference period. 

M.O. 2020-01, s. 13. 

14. A mortgage broker who, during a reference period, accumulates more PDUs than 
the required number for the subjects referred to in paragraph 1 of section 4 will have a 
maximum of 6 excess PDUs carried over to the following reference period, but only in 
those subjects. 

M.O. 2020-01, s. 14. 

DIVISION IV  
NOTICE FROM THE AUTHORITY 

15. No later than the 30th day preceding the end of a reference period, the Authority 
must send a notice to each mortgage broker who has not accumulated the number of 
PDUs required under section 4, informing him of the consequences set out in the second 
paragraph of section 218 of the Act respecting the distribution of financial products 
and services (chapter D-9.2) and in sections 57 and 63 of the Regulation respecting the 
issuance and renewal of representatives’ certificates (chapter D-9.2, r. 7) and of the 
means of remedying the situation in the event of non-compliance. 

M.O. 2020-01, s. 15. 

16. Within 15 days following the end of a reference period, the Authority must send a 
notice to each mortgage broker who has not accumulated the number of PDUs required 
under section 4, informing him of the consequences set out in the second paragraph of 
section 218 of the Act respecting the distribution of financial products 
and services (chapter D-9.2) and in sections 57 and 63 of the Regulation respecting the 
issuance and renewal of representatives’ certificates (chapter D-9.2, r. 7) and of the 
means of remedying the situation. 

M.O. 2020-01, s. 16. 

DIVISION V 
KEEPING AND SENDING OF DOCUMENTS 

17. A mortgage broker must keep, for a period of 24 months following the end of a 
reference period during which the training activity was given, the certificates of 
participation and other supporting documents relating to each recognized professional 
development activity in which he took part, including the certificates of exam or test results 
and the transcripts. 

M.O. 2020-01, s. 17. 

18. When requested by the Authority for the purpose of verifying the accuracy of the 
data provided to it by the recognized provider of professional development activities, the 
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mortgage broker must provide the Authority with a copy of the supporting documents 
regarding the recognized training activities in which he has taken part.    

In such an event, a copy of the supporting documents must be sent to the Authority 
within 15 days of the request.  

If the mortgage broker fails to send the Authority a copy of the requested supporting 
documents within the required time, the PDUs for the recognized activities in question will 
not to be considered valid for purposes of the professional development requirements set 
out in this Regulation. 

M.O. 2020-01, s. 18. 

CHAPTER III 
RECOGNITION OF PROFESSIONAL DEVELOPMENT ACTIVITIES 

19. The following professional development activities will be recognized by the 
Authority: 

(1) training activities for which recognition has been granted further to an 
application submitted by a provider of professional development activities recognized in 
an agreement entered into for such purpose with the Authority;  

(2)  training activities given by the Authority; 

(3) training activities for which recognition has been granted pursuant to an 
application submitted by a mortgage broker under section 20.  

The list of training activities referred to in subparagraphs 1 and 2 of the first 
paragraph will be available on the Authority’s website. 

The professional development-related fees required by the Authority under the 
Regulation respecting fees and contributions (chapter D-9.2, r. 9) must be paid, where 
applicable; 

M.O. 2020-01, s. 19. 

20. A mortgage broker may submit an application for recognition of a training activity 
in which he has taken part that is not in the list available on the Authority’s website in 
accordance with subparagraphs 1 and 2 of section 19. The recognition decision rendered 
pursuant to such an application will be valid only for the mortgage broker in question and 
only for the reference period during which he took part in the training. 

M.O. 2020-01, s. 20. 

21.  The Authority will establish the eligible duration of a training activity for calculating 
the PDUs relating thereto.  

M.O. 2020-01, s. 21. 
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CHAPTER IV 
TRANSITIONAL AND FINAL PROVISIONS 

22.  For the reference period beginning on 1 May 2020, representatives who became 
holders of a certificate in the sector of mortgage brokerage pursuant to the first paragraph 
of section 490 of An Act mainly to improve the regulation of the financial sector, the 
protection of deposits of money and the operation of financial institutions (2018, 
chapter 23) must accumulate, in addition to the PDUs required under section 4 of this 
Regulation, a number of PDUs corresponding to the missing number of continuing 
education units (“CEUs”), if any, needed to satisfy the requirements of the Mandatory 
Continuing Education Program of the Organisme d’autoréglementation du courtage 
immobilier du Québec (the “Organization”) pursuant to the Regulation respecting the 
issue of broker’s and agency licences (chapter C-73.2, r. 3), for the reference period 
beginning on 1 May 2019. 

M.O. 2020-01, s. 22. 

23. For the reference period beginning on 1 May 2020, mortgage brokers acting as a 
responsible officer who, on 30 April 2020, were the executive officer of an agency licence 
holder referred to in section 491 or in the second paragraph of section 493 of An Act 
mainly to improve the regulation of the financial section, the protection of deposits of 
money and the operation of financial institutions (2018, chapter 23), must accumulate, in 
addition to the PDUs that they must accumulate in accordance with section 5 of this 
Regulation, a number of PDUs corresponding to the missing number of CEUs, if any, 
needed to satisfy the requirements of the Organization’s Mandatory Continuing Education 
Program applicable to the executive officer of such holder for the reference period 
beginning on 1 May 2019. 

However, where they have been wholly or partially exempted from their continuing 
education obligations by the Organization for this reference period, they will have the 
exemption recognized by the Authority. 

M.O. 2020-01, s. 24. 

24. For the reference period beginning on 1 May 2020, representatives who became  
holders of a certificate in the sector of mortgage brokerage pursuant to the first paragraph 
of section 490 of An Act mainly to improve the regulation of the financial sector, the 
protection of deposits of money and the operation of financial institutions (2018, 
chapter 23) who, on 30 April 2020, were holders of a real estate broker’s licence 
authorizing them to engage in  mortgage brokerage transactions and who had obtained 
their licence before 1 May 2010 must accumulate, from among the PDUs that they must 
accumulate under section 4, a minimum of 6 PDUs pertaining to training activities in the 
subject referred to in subparagraph f of paragraph 1 of section 4. 

M.O. 2020-01, s. 25. 

25.  Section 8 does not apply to representatives who became holders of a certificate in 
the sector of mortgage brokerage pursuant to the first paragraph of section 490 of An Act 
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mainly to improve the regulation of the financial sector, the protection of deposits of 
money and the operation of financial institutions (2018, chapter 23). 

M.O. 2020-01, s. 25. 

26.  Representatives who became holders of a certificate in the sector of mortgage 
brokerage pursuant to the first paragraph of section 490 of An Act mainly to improve the 
regulation of the financial sector, the protection of deposits of money and the operation 
of financial institutions (2018, chapter 23) who were wholly or partially exempted from 
their continuing education obligations by the Organization for the reference period 
beginning on 1 May 2019 will have this exemption recognized by the Authority for the 
reference period beginning on 1 May 2020.  

M.O. 2020-01, s. 26. 

27. This Regulation comes into force on 1 May 2020. 

M.O. 2020-01, s. 27. 

 
M.O. 2020-01, 2020 G.O. 2, 832 
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