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SOLLICITATION DE COMMENTAIRES 
 
 
En vertu de l’article 194 de la Loi sur la distribution de produits et services financiers 
(L.R.Q., c. D-9.2), l’Autorité publie le projet de Règlement sur la formation continue 
obligatoire de la Chambre de l’assurance de dommages. 
  
Projet de règlement  
 
Loi sur la distribution de produits et services financiers  
(L.R.Q., c. D-9.2, a. 202.1, par. 2o, et a. 312, al. 4)  
 
Règlement sur la formation continue obligatoire de la Chambre de l’assurance 
de dommages  
 
Avis est donné, conformément à l’article 217 de la Loi sur la distribution de produits et 
services financiers que le règlement suivant, dont le texte est publié ci-dessous, pourra 
être soumis au ministre des Finances pour approbation qu’à l’expiration d’un délai de 
30 jours à compter de sa publication au Bulletin de l’Autorité. Le ministre pourra 
l’approuver avec ou sans modification. 
 

 Règlement sur la formation continue obligatoire de la Chambre de l’assurance 
de dommages  

 
Objet du projet de règlement  
 
Ce projet vise à remplacer l’actuel Règlement sur la formation continue obligatoire de 
la Chambre de l’assurance de dommages. 
 
Ce projet de règlement sur la formation continue obligatoire de la Chambre de 
l’assurance de dommages propose, entre autres, les modifications suivantes :  
 

- Limiter la possibilité pour les représentants, de suivre le même cours plus de 
deux fois pendant deux périodes de référence différentes. Cette modification a 
pour but d’éviter que certains représentants suivent trois fois ou même quatre 
fois, dans des périodes de référence différentes, le même cours pour remplir 
leur obligation de formation continue obligatoire.  

 
- Lorsqu’une activité de formation est imposée à un représentant par le conseil 

d’administration de la Chambre suite à la recommandation du comité de 
discipline, celle-ci constitue une activité de formation continue reconnue au 
sens du présent règlement, mais les UFC relatives à cette activité ne peuvent 
être comptabilisées dans les 20 UFC requis par période de référence. 

 
Les autres modifications du projet de Règlement sur la formation continue obligatoire 
de la Chambre de l’assurance de dommages concernent des modifications de forme 
telles que l’ajout de définitions, de sous-sections et des ajustements administratifs et 
terminologiques. Ces modifications vise à  améliorer les divers mécanismes 
d’application du règlement sur la formation continue de la Chambre. 
 
Finalement, les modifications proposées s’inspirent, entre autres, du Règlement sur 
la formation continue obligatoire de la Chambre de la sécurité financière et du 
Règlement sur la formation continue obligatoire des planificateurs financiers. 
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Consultation  
 
Toutes personnes désirant obtenir des renseignements additionnels ou ayant des 
commentaires à formuler à ce sujet sont priées de les faire parvenir par écrit avant 
l’expiration du délai de 30 jours en s’adressant à :  
 

Me Jannick Desforges  
Directrice des affaires institutionnelles et de la conformité des pratiques  
Chambre de l’assurance de dommages  
Téléphone : (514) 842-2591  
Télécopieur : (514) 842-2591  
Courrier électronique : jdesforges@chad.qc.ca  

 
 

mailto:jdesforges@chad.qc.ca
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Regulation respecting the compulsory professional development of the Chambre 
de l’assurance de dommages 
 
 
An Act respecting the distribution of financial products and services 
(chapter D-9.2, s. 202.1, par. 2; s. 312)  
 
 
DIVISION I 
SCOPE AND INTERPRETATION 
 
1. This Regulation applies to all representatives who hold a certificate issued by the 
Autorité des marchés financiers authorizing them to practice in any sector or class of 
sector of damage insurance or claims adjustment. 
 
 
2. In this Regulation: 
 
“PDU” means a professional development unit consisting of one hour of training activity 
recognized by the Chamber;  
 
“Reference period” means any 24-month period beginning on January 1st of an even-
numbered year; 
 
“Trainer” means a natural person who acts as an instructor or facilitator and who 
provides a training activity. 
 
 
DIVISION II 
TRAINING 
 
 
§1. Period, frequency and content of training 
 
3. A representative must accumulate at least 20 PDUs per reference period, in the 
categories listed in Section 4, as follows: 
 

1o 12 PDUs in the classes listed in paragraphs 1 to 4 of section 4; 
 
2o 5 PDUs in the classes listed in paragraphs 1 to 5 of section 4; and 
 
3o 3 PDUs in the class listed in paragraph 4 of section 4. 

 
 
4.  The training activities recognized by the Chamber shall fall within the following 
categories: 
 

1o administration: 
 

(a) economics;  
(b) accounting and finance; 
(c) business management; 
(d) training techniques. 
 

2o insurance techniques: 
 

(a) personal lines insurance; 
(b) commercial lines insurance; 
(c) risk management; 
(d) claims adjustment. 

 
3o law: 

 
(a)  laws and regulations respecting damage insurance; 
(b) civil law. 
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4o compliance: 
 

(a) ethics and the professional practice of damage insurance; 
(b) laws and regulations respecting the distribution of financial products and 

services; 
(c) laws and regulations respecting the protection of personal information.  

 
5o professional development: 

 
(a) operational efficiency; 
(b) development of the advisory role. 

 
 
§2. Variations in the training requirements and exemptions  
 
5. A representative who is issued a certificate shall, for the reference period in effect, 
and in accordance with the requirements set forth in section 3, accumulate PDUs pro 
rata to the number of full months elapsed during the time he holds the certificate. 
 
 
6. A representative whose certificate is issued for the first time by the Autorité des 
marchés financiers is exempted  from the requirement to accumulate PDUs for a period 
of 12 months after the issuance of the certificate. 
 
After this period, he must accumulate a number of PDUs equivalent to the total number 
of PDUs required for the reference period, pro-rated to the number of remaining months 
for the reference period.  For the purposes of this calculation, the number of PDUs is 
rounded to the closest superior whole number. 
 
 
7.  A representative is exempt from the professional development requirements if he is 
absent or on leave during a period of at least four consecutive weeks owing to sickness 
or accident, or for family or parental reasons. For purposes of this section, the causes 
and terms of an absence or leave are those set out in Divisions V.0.1 and V.1 of Chapter 
IV of An Act respecting labour standards (chapter N-1.1). 
 

A representative may obtain an exemption in accordance with the 1st paragraph if 
he submits a written request to the Chamber setting out the reasons justifying the 
exemption and provides the supporting document or medical certificate attesting the 
existence of the situation invoked.  

 
The Chamber grants the exemption for the duration and under the conditions provided 
for in the supporting document or medical certificate. 
 
When it refuses the exemption in whole or in part, the Chamber advises the 
representative in writing and informs the latter of his right to present written observations 
within the time limits given by it. 
 
 
8. The representative must immediately notify the Chamber in writing as soon as the 
situation giving rise to the exemption ceases to exist. He must then comply with the 
requirements prescribed by this Regulation and accumulate a number of PDUs equal to 
the proportion that the number of full months, whether or not elapsed, during which he 
was not exempted from the requirements during a reference period is to that reference 
period. In computing such proportion, the number of PDUs is rounded up to the nearest 
unit.  
 
 
9.  A representative is not exempt from the requirements under this Regulation for the 
period during which he ceases to be authorized to practise or during which conditions or 
restrictions on his right to practice are imposed on him. However, if the period for which 
the representative ceases to be authorized to practice exceeds one year, he is 
exempted from the requirements for the duration of that period exceeding one year. 
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10. A training activity imposed on a representative by the board of directors of the 
Chamber following a recommendation of the discipline committee, constitutes a training 
activity for the purposes of the present Regulation. 
 
However, the PDUs for that activity cannot be counted for the purposes of the 20 PDUs 
required per reference period. 
 
 
§3. Accumulation and assignment of PDUs 
 
11. A representative who acts as a trainer for a training activity recognized by the 
Chamber is entitled, only once for the activity, to double the number of PDUs usually 
awarded for the activity. 
 
A representative whose right to practise has been restricted, or who has had conditions 
imposed on such right, cannot act as a trainer during that period. 
 
 
12. A representative can follow and accumulate PDUs attributable to a given 
training activity a maximum of two times, so long as as that activity is followed in 
different reference periods. 
 
 
13.  A representative who accumulates more PDUs than required during a reference 
period will have a maximum of 5 PDUs carried forward to the subsequent period.  
 
 
14.  A representative who, as at March 31st following the end of a reference period, has 
failed to comply with the professional development requirements prescribed by this 
Regulation may not assign to the period in respect of which he is in default PDUs 
accumulated after March 31st of the subsequent reference period, unless the Autorité 
des marchés financiers has rendered a suspension decision under the second 
paragraph of section 218 of An Act respecting the distribution of financial products and 
services (chapter D-9.2) and such decision has been fully executed. 
 
 
§4. Notice from the Chamber 
 
15. Within 30 days following the end of a reference period, the Chamber must send a 
notice of default to each representative who has not accumulated the number of PDUs 
required under section 3 and informs him of the consequences under section 14, under 
the second paragraph of section 218 of An Act respecting the distribution of financial 
products and services and under sections 57 and 63 of the Regulation respecting the 
issuance and renewal of representatives’ certificates (chapter D-9.2, r. 7). 
 
 
16. At the latest by March 31st following the end of the reference period, a 
representative who is in default must accumulate the number of PDUs he has failed to 
accumulate in one or more of the categories referred to in section 4.  
 
 
17.  At the end of the period referred to in section 16, the Chamber sends the Autorité 
des marchés financiers a list of the representatives who have not accumulated the 
required number of PDUs. 
 
 
§5. Keeping and sending of documents 
 
18. The certified trainer, training body or educational institution providing the 
training activity shall send to the Chamber a list of representatives who took part in the 
training activity within 10 business days following the date on which such activity is held. 
 
 
19.  A representative must keep, for a 24-month period following the end of a reference 
period, the supporting documents regarding each training activity recognized by the 
Chamber in which he took part and any attendance vouchers, certificates of exam or test 
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results or transcripts provided by the person, organization or educational institution 
having provided the training activity in question. 
 
 
20. Within 30 days following a request from the Chamber, a representative must 
forward to the Chamber a copy of the attestations he is required to keep in accordance 
with section 19. 
 
 
DIVISION III 
CERTIFICATION OF TRAINERS AND TRAINING ACTIVITIES 
 
 
21. The Chamber certifies trainers if he or she has three years of experience in the given 
subject matter and meets one of the following conditions: 

 
1o  He or she has followed at least 24 hours of training in knowledge 
transmission;  
 
2o He or she has 240 hours of experience as trainer; 

3o He or she has followed at least 12 hours of training in knowledge 
transmission and has 100 hours of experience as trainer. 

 
22. The Chamber recognizes training activities and establishes the eligible duration of 
those activities to calculate the PDUs relating thereto if the activities enable development 
of the following professional knowledge, competencies and skills: 

 
1o acquisition and betterment of an integrated approach to the pursuit of the 
activities for which the representatives hold an authorization to practise;  
 
2o  acquisition and application of knowledge and analysis methods specific to 
the activities of representatives; 
 
3o  acquisition, comprehension and application of theoretical and technical 
knowledge in subjects pertaining to compliance with standards, business conduct 
and professional ethics. 

 
A training activity based on the sale or promotion of a product cannot be recognized under 
this Regulation. 

 
 

23. An application for certification of a training activity must be submitted at least 30 days 
before the activity is held.  
 
 
24.  The application for certification of a training activity must include the following: 
 

1o a description of the training activity in question, its pedagogical framework 
and the subjects referred to in section 5 that are dealt with in the training 
activity; 

 
2o the procedure for the activity and its duration; 

 
3o a document setting out the objectives of the activity and explaining how 

the activity develops the professional knowledge, skills and competencies 
referred to in section 21; 

 
4o the method for assessing successful completion of the activity, if 

applicable; 
 
5o the curriculum vitae of the trainer describing his work experience and 

pedagogical experience. 
 
The application must be accompanied by payment of the fees determined by the Chamber 
for an application for certification. 
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25. When the Chamber refuses an application regarding certification of a training activity or 
decreases the number of eligible PDUs, it must inform the applicant in question of his right 
to submit written observations within the time limit indicated by it. The Chamber must then 
send its final decision to the applicant. 
 
 
26. Certification of an activity is valid for 24 months from the date of the certification 
decision or from any other date mentioned therein. At the end of that period, if the 
applicant wishes to maintain the certification, he must submit an application for renewal to 
the Chamber. 
 
 
27. Any person, organization or educational institution that wishes to amend a training 
activity certified by the Chamber must submit a new application for certification. 
 
 
28. No later than the last day of the reference period in effect, a representative may submit 
an application to the Chamber for the awarding of PDUs for a training activity in which he 
took part and which has not been certified by the Chamber. The decision to award PDUs is 
valid only for the representative in question. In addition to the elements mentioned in 
section 23, the representative must provide a voucher attesting that he attended the 
activity or a certificate of exam or test results, as the case may be.  
 
 
29.  The Chamber may cancel recognition of a trainer or certification of an activity, or 
decrease the number of PDUs awarded therefor if it becomes aware that the activity being 
provided is different from the activity that was recognized or if the conditions set out in this 
Regulation are not being met. 

 
 
DIVISION IV 
FINAL PROVISIONS 
 
 
30.  This Regulation replaces the Regulation respecting the compulsory professional 
development of the Chambre de l’assurance de dommages (chapter D-9.2, r. 12). 
 
 
31. This Regulation comes into force on January 1st 2014.      
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