
 

Draft Regulation 

An Act respecting the distribution of financial products and services 
(R.S.Q., c. D-9.2, s. 194, s. 200, par. (5.1), s. 217) 

Regulation respecting the compulsory professional development of financial planners 
 

Notice is hereby given by the Autorité des marchés financiers (the “Authority” or the “AMF”) that, in 
accordance with section 217 of An Act respecting the distribution of financial products and services 
(R.S.Q., c. D-9.2) (the “Distribution Act”), the draft Regulation respecting the compulsory professional 
development of financial planners (the “Regulation”) may be made by the AMF and subsequently 
submitted to the Minister of Finance for approval, with or without amendment, after 30 days have elapsed 
since the present publication. 

Made under section 200 of the Distribution Act, the Regulation is intended to replace the current version of 
the Regulation respecting the compulsory professional development of financial planners through certain 
amendments and clarifications. 

Under the draft Regulation, the AMF may, where a major legislative or regulatory amendment affects the 
pursuit of the activities of financial planners, require financial planners to take part in training activities to 
ensure their knowledge is up to date, as well as specify the activities in question and the time limit for 
taking part in the activities. 

The Regulation also sets out the terms for exemption applications and the cessation of exemptions. 

In addition, the Regulation specifies the consequences in the event of failure by a financial planner to 
comply with the professional development requirements or to send, as necessary, the supporting 
documents regarding the training activities in which the financial planner took part. 

Request for comment 

Comments regarding the above should be made in writing before August 21, 2011 to: 

Me Anne-Marie Beaudoin 
Corporate Secretary 
Autorité des marchés financiers 
800, square Victoria, 22e étage 
C.P. 246, tour de la Bourse 
Montréal (Québec) H4Z 1G3 
Fax: 514-864-8381 
E-mail: consultation-en-cours@lautorite.qc.ca 

Comments will be made public unless otherwise noted. 
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Further information 

Further information is available from: 

Me Vicky Samson 
Analyst, Distribution Practices 
Autorité des marchés financiers 
Telephone: 418-525-0337, ext. 4823  
Toll-free: 1-877-525-0337 
E-mail: vicky.samson@lautorite.qc.ca  

 

July 22, 2011 

mailto:vicky.samson@lautorite.qc.ca


REGULATION RESPECTING THE COMPULSORY PROFESSIONAL 
DEVELOPMENT OF FINANCIAL PLANNERS 
 
An Act respecting the distribution of financial products and services 
(R.S.Q., c. D-9.2, s. 200) 
 
 
DIVISION I 
SCOPE AND INTERPRETATION 
 
1. This Regulation applies to every natural person who holds a certificate issued by 
the Autorité des marchés financiers (the “Authority”) authorizing the person to use the 
title of financial planner. 
 
 
2. In this Regulation, 
 
“PDU” means a professional development unit consisting of one hour of training activity 
developed and provided by or in partnership with the Institut québécois de planification 
financière (the “IQPF”) or recognized by the Authority pursuant to Division III; 
 
“reference period” means any 24-month period beginning on December 1 of an odd-
numbered year; 
 
“trainer” means a natural person who acts as an instructor or facilitator and who provides 
a training activity. 
 
 
DIVISION II 
TRAINING 
 
§1.  Period, frequency and content of training 
 
3. A financial planner must, in respect of any reference period, take part in 
professional development activities and accumulate 40 PDUs apportioned as follows: 
 
 (1) 15 PDUs related to training activities developed and provided by or in 
partnership with the IQPF involving integrated financial planning in the following seven 
areas: 
 
  (a)      finance; 
 
  (b)      taxation; 
 
  (c)      legal aspects; 
 
  (d)      retirement planning; 
 
  (e)      estate planning; 
 

(f)       investment; 
 
  (g)      insurance; 
 
 (2) 15 PDUs related to training activities recognized by the Authority in one or 
more of the seven areas listed in paragraph 1; and 
 
 (3) 10 PDUs related to training activities recognized by the Authority in subjects 
pertaining to compliance with standards, ethics and business conduct, including five 
PDUs related directly to financial planning. 
 
 



4. Where a major legislative or regulatory amendment affects the pursuit of the 
activities of financial planners, the Authority must publish a notice in the Bulletin 
informing financial planners that they are to take part in training activities to ensure their 
knowledge is up to date. 
 
The notice must specify, in particular, the training activities in question and the time limit 
for taking part in these activities. 
 
 
§2.  Variations in the training requirement and exemptions 
 
5.  A financial planner who is issued a certificate by the Authority during a reference 
period that has already begun must accumulate, according to the apportionment in section 
3, a number of PDUs equal to the proportion that the number of full months for which the 
certificate has been held is to a reference period. In computing such proportion, the 
number of PDUs is rounded up to the nearest unit. 
 
 
6. A financial planner who is issued a certificate by the Authority during the first 
year following the awarding of the IQPF diploma is exempt from the requirement to take 
part in professional development activities for a 12-month period following the date on 
which the diploma was awarded. 
 
 
7. A financial planner is exempt from professional development requirements if he is 
absent or on leave during a period of at least four consecutive weeks, in particular owing 
to sickness or accident, or for family or parental reasons. For purposes of this section, the 
causes and terms of an absence are those set out in Divisions V.0.1 and V.1 of Chapter IV 
of An Act respecting labour standards (R.S.Q., c. N-1.1). 

 
A financial planner may obtain an exemption in accordance with the first paragraph if he 
submits a written application to the Authority outlining the reasons for the exemption 
together with an explanatory document or medical certificate in support of the alleged 
situation. 
 
Before refusing in whole or in part an application for an exemption, the Authority must 
give the financial planner written notice of his right to submit written observations within 
the time limit indicated by it. 
 
 
8. The financial planner must notify the Authority in writing as soon as the situation 
giving rise to the exemption ceases to exist. He must then comply with the requirements 
prescribed by this Regulation and accumulate a number of PDUs equal to the proportion 
that the number of full months, whether or not elapsed, during which he was not 
exempted from the requirements during a reference period is to that reference period. In 
computing such proportion, the number of PDUs is rounded up to the nearest unit. 
 
 
9. A financial planner who has been suspended or struck off the roll temporarily or 
whose certificate includes conditions or restrictions is not exempted from the 
requirements prescribed by this Regulation. 
 
However, if the financial planner has been suspended or struck off the roll temporarily for 
more than one year, he is exempted from these requirements for the portion of such 
period that exceeds one year. 
 
§3.  Accumulation and assignment of PDUs 
 
10. A financial planner who acts as an activity trainer is entitled, only once for the 
activity, to double the number of PDUs awarded for the activity. 
 



A financial planner who has been suspended or struck off the roll or whose certificate has 
been cancelled, has not been renewed or includes conditions or restrictions may not 
provide professional development activities and be awarded PDUs as an activity trainer 
for such activities. 
 
 
11. A financial planner who, in respect of a reference period, has accumulated more 
PDUs than the number required under paragraphs 2 and 3 of section 3 may not carry the 
excess PDUs over to a subsequent reference period. 
 
However, a financial planner who, in respect of a reference period, has accumulated more 
PDUs than the number required under paragraph 1 of section 3 may include the excess 
PDUs as PDUs referred to under paragraph 2 of section 3, but solely in respect of the 
same period. 
 
 
12. A financial planner who, at the end of a reference period or upon the expiry of the 
time limit provided for in the notice under section 4, has failed to comply with the 
professional development requirements prescribed by this Regulation, may not, for the 
purpose of remedying such failure, assign to the period in respect of which he is in 
default PDUs accumulated during the subsequent reference period or after the expiry of 
such time limit until the Authority has rendered a suspension decision under the second 
paragraph of section 218 of An Act respecting the distribution of financial products and 
services (R.S.Q., c. D-9.2), and such decision has been fully executed. 
 
 
§4.  Notice from the Authority 
 
13. At least 30 days before the end of a reference period or the expiry of the time limit 
indicated in the notice under section 4, the Authority must send a notice to each financial 
planner who has not accumulated the required number of PDUs informing the financial 
planner of the consequences under the second paragraph of section 218 of An Act 
respecting the distribution of financial products and services (R.S.Q., c. D-9.2) or under 
sections 57 or 63 of the Regulation respecting the issuance and renewal of 
representatives’ certificates (D-9.2, r.7). 
 
 
14. Within 30 days after the end of the reference period or the expiry of the time limit 
indicated in the notice under section 4, the Authority must send a notice to each financial 
planner who has not accumulated the required number of PDUs informing the financial 
planner of the consequences of his failure under the second paragraph of section 218 of 
An Act respecting the distribution of financial products and services (R.S.Q., c. D-9.2) or 
under sections 57 or 63 of the Regulation respecting the issuance and renewal of 
representatives’ certificates (D-9.2, r.7). 
 
 
§5.  Keeping and sending of documents 
 
15. A financial planner must keep, for a 24-month period following the end of a 
reference period, the supporting documents regarding each training activity in which he 
took part, in particular attendance vouchers, certificates of exam or test results or 
transcripts issued by the trainer, organization or educational institution that provided the 
professional development activities. 
 
 
16. During a reference period or within 20 days after receipt of the notice referred to 
in section 14, a financial planner must, personally or through the firm for which the 
financial planner is acting or the independent partnership of which the financial planner is 
a partner or employee, send to the Authority a copy of the supporting documents for the 
activities in which he took part. If the financial planner fails to send the Authority a copy 
of the required supporting documents, the PDUs for the recognized activities in question 



are not to be considered valid for purposes of the professional development requirements 
prescribed by this Regulation. 
 
However, a financial planner is exempt from the requirement under the first paragraph if 
the financial planner or the firm for which the financial planner is acting or the 
independent partnership of which the financial planner is a partner or employee registers 
his attendance at the professional development activities by means of secured access to 
the IQPF’s website. The financial planner must send a copy of supporting documents 
only if the Authority so requires for data verification purposes, in which case paper 
copies must be provided within 30 days of the Authority’s request. 
 
 
DIVISION III 
RECOGNITION OF TRAINING ACTIVITIES 
 
17. The Authority recognizes a training activity if it enables the following skills and 
competencies to be developed: 
 
 (1) development and betterment of a comprehensive and integrated vision of 
personal financial planning; 
 
 (2) acquisition, comprehension and application of theoretical and technical 
knowledge in the areas related to personal financial planning; and 
 
 (3) acquisition, comprehension and application of theoretical and technical 
knowledge in subjects pertaining to compliance with standards, ethics and business 
conduct. 
 
However, the Authority does not recognize activities pertaining to the sale of specific 
financial products or services, including securities. 
 
 
18. An application for recognition must be submitted to the Authority before or not 
more than six months after the activity is held, but not later than the last day of the 
reference period during which the activity is held, by the trainer, organization or 
educational institution providing the activity. 
 
No later than the last day of the reference period in effect, a financial planner may, in 
accordance with section 19, submit an application for recognition of a training activity in 
which he took part and which has not already been recognized. The recognition decision 
rendered further to such an application is valid only for the financial planner in question. 
 
 
19.  The application for recognition must include: 
 
 (1)    a description of the training activity in question; 
 

(2)    the procedure for the activity and its duration; 
 
 (3)    the number of PDUs requested for the training activity; 
 

(4)    a document explaining how the activity develops the skills and competencies 
referred to in the first paragraph of section 17; 
 

(5)    if the application is submitted before the activity is held, the name and 
address of the person responsible for the activity; 
 

(6)    if the application is submitted after the activity is held, by the financial 
planner personally, any supporting documents for the activity; 
 
 (7)    if the application is submitted after the activity is held, by the trainer, 
organization or educational institution providing the activity, a list of participants. 



 
The application must be accompanied by payment of the fees determined by the 
Authority for an application for recognition. 
 
 
20. The Authority must recognize or refuse to recognize an activity within 30 days of 
receipt of the application. If the recognition is refused or the activity is recognized for 
fewer PDUs than requested, the Authority must give written reasons therefor to the 
applicant. 
 
 
21. The recognition is valid in respect of the reference period in effect when the 
activity is held. A person who wishes to renew the recognition must submit a new 
application to the Authority. 
 
 
22. The person responsible for an activity must inform the Authority of any change in 
any of the items listed in section 19. 
 
Further to the notice of change referred to in the first paragraph, the Authority may 
terminate recognition of the activity or increase or decrease the number of PDUs awarded 
for the activity. The Authority must then send its decision to the applicant. 
 
 
23. The Authority may terminate recognition of an activity or increase or decrease the 
number of PDUs awarded for such activity if it becomes aware that the activity being 
provided is different from the activity that was recognized. 
 
If the Authority terminates recognition of the activity or increases or decreases the 
number of PDUs awarded for such activity, it must give written notice thereof to the 
applicant concerned. 
 
 
DIVISION IV 
TRANSITIONAL AND FINAL PROVISIONS 
 
24. Section 9 of this Regulation applies to financial planners who, as at December 1, 
2011, are suspended or struck off the roll temporarily or whose certificate includes 
conditions or restrictions. 
 
 
25. This Regulation replaces the Regulation respecting the compulsory professional 
development of financial planners, approved by Order in Council 970-2007 dated 
November 14, 2007. 
 
 
26. This Regulation comes into force on December 1, 2011. 


